Водопад Скаловитец

От хижа Гургулица започва червена, лентова маркировка, която за около 40 мин. ще ви отведе до водопада. Разстоянието е около 2км. Пътеката тръгва по асфалтов път от ляво на хижата. След двора на хижата се излиза на дълга поляна. Маркировката продължава в долния ѝ край. Пътеката минава ту по широк черен път, ту по съвсем тесни горски пътечки. На мeста е стръмна и обезопасена с парапет. В посока към водопада се слиза.

Има обособени места за почивка преди най-стръмните участъци (след тях при изкачване), предвидени за обратния път. При влажно време е доста кално. При достигане на р. Скаловитец има построена дървена беседка, при която трябва да се отклоните по пътеката вдясно. Тя ще ви отведе в подножието на водопада. Там има пейка, където можете да си починете и да се насладите на гледката.

По тясна и стръмна пътечка от ляво на водопада (ако сте с лице), можете да стигнете до първото стъпало. За да се изкачите до върха на водопада, продължете нагоре и завийте вдясно преди голямата скала, намираща се на нивото на второто стъпало. В противен случай рискувате да се качите прекалено на високо и да се наложи да се връщате. Ако продължите 30м. по течението на реката, ще стигнете до друг водопад, висок няколко метра. Слизането е доста трудно, особено в мокро време.

Социални медии